Translate

pondelok 11. novembra 2019

Popis minerálov zo Štiavnickej oblasti od E.D.Clarke

V tomto blogu je preložená časť popisu pobytu Profesora Oxfordskej univerzity E.D. Clarke so spoločníkom v Banskej Štiavnici  v máji roku 1802 , keď sa konala návšteva arcivojvodov - synov Cisára Leopolda II. v tomto meste. 

Pokiaľ mi je známe, preklady časti textu tejto knihy zatiaľ neboli na Slovensku publikované 

Poznámky písané kurzívou, - ako táto- sú poznámky a doplnky prekladateľa 

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Najkrajšie minerály Štiavnice (ktoré možno považovať za zvláštnosti týchto baní) sú ametysty s narastenými výkvetmi perleťového kalcitu v čase ich kryštalizácie na povrchu ametystových kryštálov.

Najcennejšie sú bohaté sírniky striebra , nazývané po nemecky Biela mincovná ruda (Weis-Gulden erz) ktorá je taká kujná, že z nespracovanej rudy boli razené medaily na počesť kráľovských návštev, niekedy Augustom Prvým Poľským.  (Nazývané "bielou mincovnou rudou" , preto že  striebro z nich získané sa zmincuje. Táto ruda je tiež nazývaný "lesklou  rudou" (Glanzerz), kvôli jej lesku či sklovitému vzhľadu, ale názov je nesprávne prekladaný ako „sklená ruda“ (Glaserz)
Štiavnický akantit foto Ladislav Turecký z Midat.org
 Sulfid strieborný je občas nachádzaný na bani Stephano-schadt (správne Stephan-schacht, minerál sa dnes označuje ako Argentit -Akantit)  
Táto ruda obsahuje 85%  striebra v kombinácii s iba 15% síry, je taká ľahko-taviteľná, že sa rozpúšťa už v plameni sviečky.

Videli sme niekoľko zbierok minerálov z baní Štiavnice, a všetky z nich obsahujú niekedy viac, inokedy menej tejto rudy. Sírniky striebra sa nachádzajú jednak v kryštalizovanej, tak aj v masívnej forme.
 V masívnej forme sa ruda vyskytuje v asociácii s bielym zemitým kalcitom a s kryštálmi kremeňa. Táto asociácia s vyššie uvedenými minerálmi je taká neobyčajná, že niekedy , keď sa vyskytne na vrcholoch kryštálov kremeňa , vyzerá to tak, ako keby bola na nich ruda priletovaná, alebo ako keby bola na ne nanesená štetcom z ťavej  srsti v čase keď bola tekutá.

Ostatné Štiavnické minerály okrem rúd zlata a striebra, sú mimoriadne početné, medzi inými možno menovať :
 1. Kryštalizovaný kremeň nesprávne nazývaný kryštalizovaný chalcedón . Takéto vzorky sú sem pravdepodobne prinášané z Transylvánie;
2. Kryštalizované fosfáty a uhličitany olova
3. Červené plstnaté kryštalizované hydrosulfidy antimónu (Proustit?)
4. Primárne priehľadné kryštály sulfidov bárya- barytu
5. Červené kryštalizované sulfidy arzénu (Realgár?),
6. Červené antimonité striebro kryštalizované na kremeni  so sírnikmi olova a železa (zrejme myslia Proustit alebo Pyrargyrit)
Parargyrit z okolia Štiavnice Foto Ladislav Turecký na Mindat.org 

7. Biele Wernerove striebro, bohaté na zlato. Je to trisulfid olova, železa a antimónu, obsahujúci striebro a železo. (Polybazit?)
8. Krásne priehľadné kryštály sulfidu zinku topásovo žltej farby (Sfalerit)
9. Stalaktity horečnatého kalcitu zarastené do sulfidov- barytu. (dnes označované ako Kutnahorit)

Niekedy sú argentity tak prerastené s čiernym sulfidom striebra , že to pripomína zmiešané farby, a v žiadnej inej krajine nie sú dvanásťstenné kryštály kremeňa (autor má na mysli obojstranne ukončené prizmatické kryštály kremeňa ktoré majú 12 plôch) vyvinuté v toľkých variantách jednotlivých tvarov a agregátov. 
Kvôli týmto prírodným okolnostiam profesor Scopoli vytvoril dielo nazvané „Crystallographia Hungarica“ ktoré je plné takýchto deformácii minerálov

Prírodné striebro sa nachádza na Stephano-schadt, aj veľmi pekne kryštalizovaný červený antimonit alebo rubínové striebro (teda Proustit).
Foto veľkej vzorky rýdzeho striebra a akantitu na kremeni z Štiavnice v zbierkach Natural History Museum Londýn. Foto K.Ivan. Pokladám za možné, že toto na fotke je jedna zo vzoriek, ktoré profesori, ako popisujú - zakúpili na Windšachte  a poslali do Anglicka
 Fosílne uhlie je  známe mnoho rokov na mnohých miestach Uhorska. V Banáte bolo uhlie nájdené blízko vrstiev zlatonosného piesku, z ktorého Cigáni získavajú svoje ryžované zlato. Už dávnejšie bolo uhlie kopané pri Štiavnici, ale bolo považované skôr za kuriozitu, než za niečo použiteľné v praxi. 
Profesor Passern nám ukázal niekoľko veľkých exemplárov toho materiálu, ktorý je tu nazývaný hnedým uhlím, z nálezísk pri Štiavnici.

20. Mája sme sa zaoberali ukladaním a analýzou minerálov , pričom sme robili experimenty vo verejnom laboratóriu.

21. Mája sme navštívili najznámejšie zbierky minerálov v Štiavnici a v okolí.
Osobitne jedna (patriaca správcovi baní na Vindschacht) bola pozoruhodná pre svoju nádheru a hojnosť ametystov, ktoré obsahovala.
Typický Štiavnický ametyst purpurovej farby zo starých zberov. Foto Rockhound.cz
 Vlastník zbierky nás potom zaviedol do zasadacej miestnosti správy erárnych baní.
Pripomínala trochu banku, preto že v nej bolo niekoĺko pracovníkov zamestnaých písaním pri svojich stoloch.
Na policiach boli vystavené najkrajšie exempláre sulfidov striebra, ktoré boli nájdené v poslednom čase.
Niektoré tu vystavené exempláre boli na predaj, a to podľa váhy, (výťažok predaja ktorých sa používal) na účely hradenia nákladov na ubytovanie študentov mineralógie (na tunajšej Banskej akadémii.)
Rýdze striebro na Kremeni z Hodruše. Foto K.Ivan
 Ceny vzoriek boli bez akejkoľvek prirážky k základnej cene, ktorá by závisela od ich krásy či vzácnosti – boli ocenené len podľa ceny hmotnosti striebra ktoré obsahovali.
 Niekoľko z nich sme kúpili a odoslali do Anglicka, spoločne s exemplármi všetkých druhov rudy, aké sme našli v Uhorských baniach.

Kryštály stefanitu z Hodruše v zbierkach SBM . Foto :L. Lužina
Je tu jeden významný druh rudy, zvaný Tigria ruda (Tigererz) ktorá sa nachádza tiež vo Freibergu. Pozostáva z čierneho sulfidu striebra usadeného na matrici vo forme čiernych sférických hrudiek na sivej porfyrickej hornine , takže pripomínajú škvrny na tigrej alebo leopardej kožušine – odtiaľ je jej meno.
 Tigria ruda (zlatá so striebrom) z Hodruše. Odborne povedané: jedná sa o kokardovú štruktúru žilnej výplne . Foto K.Ivan


(Koniec state z originálnej knihy) 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Preklad z originálu Ing. Karsten Ivan, Február 20016

Preklad je autorským dielom K.Ivana. Preklad je možno použiť v citáciách len s uvedením mena prekladateľa. Prípadnú tlač tohto textu je potrebné vopred odsúhlasiť s autorom

Použitá literatura:

E.D.Clarke : Travels in various countries of Europe, Asia and Africa, Part the Second, Section the Third. Vyd. Londýn 1818